Întrebări frecvente

De ce să aleg lemnul impregnat sub presiune?

În starea lui natural, lemnul începe să se deterioreze rapid, atunci când umiditatea acestuia depăşeşte 18%. Când lemnul este expus direct factorilor de mediu exteriori (ploaie, umiditate atmosferică mare, zăpadă), umiditatea acestuia creşte la peste 20%, iar atunci când este în direct contact cu solul umiditatea lui va depăşi frecvent 30%. Fără un tratament de impregnare de calitate, menit să prevină deteriorarea lui în timp, lemnul în stare naturală se va deteriora într-un interval scurt de timp, de regulă în maximum 3-5 ani de la instalare. Lemnul impregnat va rezista 15-20 de ani în aceleaşi condiţii de expunere, adică de 5-7 ori mai mult decât lemnul natural. Vospirea lemnului natural nu este echivalentul impregnării lui sub presiune. Aceasta poate, în cel mai bun caz, să încetinească uşor procesul de deteriorare, dar nicidecum să îl prevină.

Poate fi vopsit lemnul impregnat?

Da. Vopseaua aderă la lemnul impregnat chiar mai bine decât la lemnul neimpregnat. Doar că, pentru a vopsi lemnul impregnate, trebuie să ne asigurăm că acesta este bine uscat, cu sub 18% umiditate. De regulă, poate fi vopsit la 2-3 luni după montaj, când s-a uscat suficient de bine.

 

Pot arde în sobă sau în şemineu deşeul de lemn impregnat?

Lemnul impregnat nu trebuie pus pe foc!

Cum se comportă lemnul impregnate, dacă nu este vopsit sau lăcuit?

Lemnul impregnat sub presiune nu se deteriorează prin expunere la factorii de mediu. În lipsa unui tratament exterior, cum ar fi vopseaua sau lacul, culoarea lemnului se va duce către un gri, ca rezultat al acţiunii razelor ultraviolete asupra lemnului. Calitatea şi rezistenţa lui vor rămâne neschimbate în timp.

De ce are culoarea verde?

Culoarea verzulie este dată de substanţa de impregnare folosită, care conţine cupru.

Mai sunt şi alte culori disponibile?

Da. Se mai poate produce şi în culoarea maro. Această culoare se obţine prin adăugarea unui colorant în substanţa de impregnare. Lemnul impregnat de culoare maro, are, de regulă, un cost de achiziţie mai mare cu aproximativ 10%, datorat colorantului care trebuie adăugat.