Cum să îţi construieşti o terasă exterioară

Avantajele unei terase exterioare sunt nenumărate. O terasă exterioară de calitate, bine construită, este locul ideal în care să îţi petreci timpul în zilele cu soare, spaţiul unde să socializezi sau să te relaxezi. Este extensia perfectă a casei tale.

Pregătirile preliminare sunt esenţiale

Înainte de începe un astfel de proeict, îţi recomand să faci câteva lucruri simple:

  • Alege cât mai bine locul unde vrei să o amplasezi. Ţine seama de natura terenului din zonă – cât de însorit este în timpul zilei şi de uşurinţa cu care îl poţi accesa. Este, de asemenea, recomandat ca terasa să fie relativ aproape de sursele de apă şi curent.
  • Pregăteşte un buget în care să te încadrezi. Poşi folosi calculatorul nostru de preţuri.

Decide asupra modului de fundare

O terasă poate fi amplasată în câteva moduri:

  • Direct pe sol
  • Pe “pahare” din beton/bolţari
  • Pe placă de beton

Fiecare metodă de fundare are avantajele şi dezavantajele ei. Cu cât fundarea este mai amplă, gen placă de beton, cu atât timpul de execuţie şi costurile cresc. Lemnul impregnat sub presiune, clasa NTR A, permite amplasarea terasei în contact direct cu solul.

Indiferent de metoda de fundare aleasă, este necesară o pregătire prealabilă a terenului. Aceasta include îndepărtarea stratului vegetal şi nivelarea terenului în zona unde urmează să fie amplasată.

Realizarea substructurii

Foloseşte material de substructură impregnat sub presiune clasa NTR A. Substructura trebuie spaţiată la intervale între 40-80 de centimetri, în funcţie de tipul de deck ales. Cu cât mai gros este materialul folosit la deck cu atât mai mari devin spaţiile dintre rânduri. Înălţimea substructurii poate, de asemenea, să varieze de la 70mm la 200mm, în funcţie de condiţiile din amplasament şi de metoda de fundare aleasă. O fundare pe placă de beton va folosi, de regulă, o substructură mai puţin înaltă.

Cum să montezi deck-ul

Înainte de a începe montajul deck-ului, trebuie să te asiguri că substructura este centrată şi unghiurile la colţuri sunt de 90 de grade. Acest lucru îl realizezi prin măsurarea diagonalelor, care trebuie să fie egale. Începe montajul deck-ului de la capătul dinspre casă sau dinspre calea de acces. Spaţiaza deck-ul cu ajutorul unor distanţiere de 3-4mm. Dacă deck-ul este foarte ud la instalare, se pot lăsa spaţii mai mici între rânduri, de aproximativ 2mm, urmând ca acestea să se măreasca la 4mm atunci când deck-ul se va usca. Pentru montaj este important să foloseşti două holşuruburi în dreptul fiecărei prinderi. Altfel deck-ul se poate torsiona ulterior, din cauza faptului că lemnul lucrează la uscare.

Treptele

Dacă este nevoie de trepte pentru a prelua diferenţe de nivel, atunci este recomandat ca acestea să fie construite separat şi ataşate terasei la final.