Cum să-ti construiești pontonul potrivit

Construirea unui ponton nu este un proces care necesită un timp îndelungat. În schimb, acurateţea este esenţială. Iată câteva sugestii referitoare la proiectarea şi planificarea construcţiei. Aceste sugestii sunt menite să vă ajute la realizarea unui proiect de succes.

Alegeţi bine amplasamentul

Când alegeţi amplasamentul, va trebui să ţineţi cont de un minimum de factori, precum:

  • Adâncimea apei să fie una cât de cât constantă, astfel încât să nu existe diferenţe mari de nivel a apei în zona pontonului, care vă pot genera probleme, atât în perioada construcţiei, cât şi în exploatarea ulterioară. Adâncimea ideală al apei în zona pontonului este cuprinsă între 0,5 metri şi 1,5 metri.
  • Luaţi în calcul variaţiile de nivel ale apei în zona în care urmează să amplasaţi pontonul. Acestea pot să fie de la nesemnificative la extreme. Pentru variaţii de nivel mai mari de 0,5 metri, va trebui să vă îndreptaţi către un ponton plutitor ca soluţie funcţională, întrucât un ponton fix va avea perioade în care nu va putea fi folosit ca urmare a acestor variaţii mari de adâcime a apei.
  • Fundul apei ar trebui să fie unul care să permită baterea stâlpilor de lemn. Un fund al apei stâncos/pietros/dur va face imposibilă baterea stâlpilor de susţinere. Şi în astfel de cazuri va trebui să vă îndreptaţi către un ponton plutitor.
  • Dacă aveţi posibilitatea, alegeţi un loc cât mai ferit de vânt şi de valuri, pentru a nu pune presiune inutilă pe structura de rezistenţă a pontonului în exploatare.

Decide ce fel de ponton îţi doreşti

Când decizi să îţi construieşti un ponton este important să ţii cont de modul în care urmează să îl foloseşti ulterior. Ce destinaţie va avea acest ponton?       Poate fi construit pentru un singur scop sau pentru utilizarea în mai multe moduri. Fiecare mod de utilizare ulterioară vine cu cerinţele ei particulare:

  • Ponton terasă – acest gen de ponton va trebui să aibă o structură de rezistenţă solidă pentru a putea prelua încărcări mari pe metru pătrat.
  • Ponton de îmbăiere – un astfel de ponton nu este recomandat să aibă o înălţime mai mare de 0,5 metri deasupra nivelului apei, şi să fie obligatoriu dotat cu o scară de înot şi un punct de salvare, dotat cu un colac de salvare şi o cange.
  • Ponton de acostare ambarcaţiuni de agrement – un astfel de ponton trebuie să asigure un pescaj de minim 0,8 metri, necesar elicei rotorului bărcii. Pontonul de acostare ambarcaţiuni ar trebui să aibă o înălţime între 45-60 de centimetri de la nivelul apei. Trebuie echipat cu un post de salvare, scară de înot, apărători de protecţie laterale şi un minimum de tacheţi necesari legării ambarcaţiunii.
  • Ponton de îmbarcare/debarcare pentru caoe/caiace – acest ponton este, de regula, o structură uşoară. Adâncimea apei în zona pontonului poate fi relativ mică, 0,3-0,7 metri. Cel mai important la acest ponton este ca sa aibă o înălţime deasupra nivelului apei de 18-20 de centimetri. Aceasta este înălţimea optimă pentru canoe/caiace.

Proiectarea pontonului

Proiectarea pontonului este recomandat sa fie făcută de o firmă specializată în lucrări de acest gen sau de un inginer structurist.

Firma noastră vă poate acorda consultanţă de specialitate în proiectare şi în selectarea ulterioară a materialelor necesare, atât pentru realizarea unui ponton fix cât şi a unui ponton plutitor.